با کاهش رشد فروش آیفونهای اپل و پایین آمدن آمار فروش در مقایسه با فصول سال گذشته، اپل برای جلوگیری از کاهش سود خود، فشار روی تامینکنندگان قطعات مورد استفاده در آیفونهایش را بیش از پیش افزایش داده است. براساس گزارش موسسهی تحقیقاتی RBC Capital Markets، کاپرتینوییها به منظور جلوگیری از سقوط زیاد سود کسب شده از فروش آیفونها، فشار را روی تامینکنندگان بالا برده و پرداختی به آنها در ازای دریافت ماژولهای مورد نیاز را پایین آورده است.
آمیت داریانانی و جِریِل اونگ از تحلیلگران موسسهی RBC Capital Markets در گزارش خود به بررسی ۱۱ کمپانی پرداختهاند که سرویسها و ماژولهای مورد نیاز برای استفاده در آیفونهای اپل را تولید میکنند. براساس اطلاعات ارائه شده، ۱۰ کمپانی از مجموع ۱۱ کمپانی مورد بررسی پیشبینی کردهاند که حاشیهی سود آنها در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته برای نیمه دوم سال جاری میلادی شاهد کاهش خواهد بود.
اطلاعات ارائه شده گویای این موضوع است که شماری از این کمپانی به مونتاژ آیفونهای اپل پرداخته و شماری دیگر کامپیوترهای این کمپانی را مونتاژ میکنند. از جملهی کمپانیهای مورد بررسی باید به TSMC، Catcher، Cirrus Logic، Dialog Semiconductor و سایر کمپانیها اشاره کرد.
در گزارش منتشر شده آمده است که:
ما تصور میکنیم اپل تخفیفهایی را از تامینکنندگان متعددی که با آنها کار میکند، دریافت کرده تا از این طریق بتواند تغییرات موجود در ارزش ارزهای خارجی در برابر دلار را خنثی کند. همچنین اپل این سیاست را برای ثابت نگه داشتن حاشیهی سود خود پس از عرضهی آیفون ۷ در پیش گرفته است.
پیش از این نیز گزارشهایی در کشورهای شرق آسیا منتشر شده بود که نشان از چانهزنی شدید اپل برای کاهش قیمتها برای تامین قطعات مورد نیاز این کمپانی داشت.
تحلیلگران RBC پیشبینی میکنند که حاشیهی سود اپل در فصلهای آینده به دلیل در پیش گرفتن چنین سیاستهایی با افزایش روبرو خواهد شد.
آیفونهای اپل که میتوان آن را منبع اصلی سود سرشار اپل خواند در دو فصل اخیر با کاهش همراه شده است. برای مثال در سه ماههی دوم سال جاری میلادی حاشیهی سود اپل از ۳۹ درصد در سال ۲۰۱۵ به ۳۸ درصد کاهش پیدا کرد.
پیشبینیها نشان از این دارد که اپل با عرضهی آیفونهای جدید خود به بازار، احتمالا دوباره برای مقطعی کوتاه به روزهای خوب خود باز خواهد گشت. RBC پیشبینی کرده که اپل در سال جاری میلادی تنها ۲۰۹ میلیون دستگاه آیفون راهی بازار خواهد کرد که در مقایسه با سال پیش نشان از کاهشی ۱۰ درصدی دارد.
تیم کوک افزایش ارزش دلار در برابر سایر ارزها را یکی از عوامل مهم برای کاهش فروش آیفون خوانده است، چراکه بالا رفتن ارزش دلار باعث گران شدن آیفون شده و از اینرو رغبت عموم برای خرید این گوشی کاهش پیدا میکند.
با توجه به پیشینهی تیم کوک برای مدیریت تامینکنندگان قطعات مورد نیاز برای محصولات اپل در زمان حیات استیو جابز، چانه زنی و متقاعد کردن تامین کنندگان قطعات به نظر کار چندان پیچیدهای نیست.